Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala on suomalaisen taideteollisuuden johtohahmo ja monien klassikoiksi nousseiden esineiden suunnittelija. Muotoilijana ja taiteilijana toiminut Wirkkala teki myös merkittävän uran kansainvälisesti arvostettuna näyttelysuunnittelijana. Luonnon merkitystä korostetaan usein erityisesti Wirkkalan muotoilussa. Hän ei teoksissaan koskaan kopioinut luontoa vaan tutki ja tulkitsi sen rakenteita. Hänen mielestään esineestä tuli tällä tavoin lähes itsestään kaunis. Muotoilijana Wirkkala oli tyytyväinen vasta sitten, kun idea, materiaali, muoto, toteutus ja käyttötarkoitus olivat sopusoinnussa keskenään.

Collection Kakkosen Wirkkala kokoelma on erityisen laaja, heijastaen muotoilijan merkittävyyttä suomalaiselle taideteollisuudelle.

Tapio Wirkkala, family

”Omakohtaisesti kerrottuna tuon esille erään unohtumattoman vahvan kokemukseni, joka liittyy Wirkkalan Pilkkiavanto-nimisen teoksen hankintaan. Siitä on jo runsaat 15 vuotta, kun olin onnistunut hankkimaan Wirkkalan kyseisen teoksen ja samaisena talvena tyttärieni ollessa kouluikäisyyden kynnyksellä me kirjaimellisesti konttasimme eräänäkin kevätaurinkoisena sunnuntaipäivänä Pyhäselän jäällä ja vertailimme Wirkkalan luomaa Pilkkiavantoa luonnon luoman pilkkiavannon muotokieleen. Vielä nytkin jälkeenpäin voin vain ihastellen todeta; ne olivat kuin kaksi marjaa.”

Kyösti Kakkonen, 2013 

 

  1. Tapio Wirkkala, Kanttarelli, IittalaKantarelli, 1946
  2. Tapio Wirkkala, Taide-esine, IittalaTaide-esine, 1968
  3. Tapio Wirkkala, Taide-esine, IittalaTaide-esine, 1951
  4. Tapio Wirkkala, Taide-esine ja Marsalkan sauva, IittalaTaide-esine ja marsalkan sauva, 1954
  5. Tapio Wirkkala, Hirvi / Hiidenhirvi, IittalaHirvi / Hiidenhirvi, 1949
  6. Tapio Wirkkala, Taide-esine, IittalaTaide-esine, 1951
  7. Tapio Wirkkala, Tunturi, IittalaTunturi, 1950
  8. Tapio Wirkkala, Pilkkiavanto, IittalaPilkkiavanto, 1970/1975
  9. Tapio Wirkkala, Revontulet, IittalaRevontulet, 1970-luku