EMMA

Collection Kakkonen, EMMA

Collection Kakkonen EMMAssa

Collection Kakkonen, EMMA

Yli kahden vuoden pitkäjänteinen työ on vihdoin saanut päivänvalon, kun Collection Kakkosen pysyväisnäyttely on avattu EMMAssa Näyttelykeskus WeeGeellä Espoossa. Collection Kakkosen yli 10 000 teoksen kokoelmasta on valikoitu museon pitkäaikaiseen lainaan 1 300 teosta sisältävä karttuva kokonaisuus, josta näyttelyssä nähdään noin puolet. Näyttely esittää ainutlaatuisella tavalla suomalaisen keramiikka- ja lasitaiteen historiaa sekä nykypäivää. Osa esillä olevista töistä on hankittu varta vasten EMMAan.

 

Lasimetsä, Collection Kakkonen, EMMA

Lautaset, EMMA

EMMAa ja Collection Kakkosta yhdistävät luonto ja modernismi. Kansainvälisesti tunnustettu arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema betoniarkkitehtuurin helmi edustaa suomalaisen modernistisen arkkitehtuurin kärkeä. Rakennuksen avarat näyttelytilat ja suuret ikkunat luovat loistavat puitteet Collection Kakkosen esillepanolle. EMMAssa lasi- ja keramiikkateokset pääsevät osaksi ikkunoista avautuvaa luontoa, joka on ollut myös monen taiteilijan inspiraationlähde.

Niukka ja selkeä näyttelyarkkitehtuuri korostaa entisestään rakennuksen mittakaavaa ja luo rauhallisen taustan korumaisille töille. Näyttelyn vahva Suomi- ja luontoteema jatkuu materiaalivalinnoissa. Punkaharjun lehtikuusesta veistetyt hirsipodiumit tuovat luonnollista arvokkuutta esineille. Uudenlaisessa ympäristössä nähdään myös ikiaikainen materiaali, suomalainen savibetoni.

 

Aukeama Collection Kakkosen kirjasta Luonto

 

”Aina pitäisi jokin muisto jättää itsestä. Tämä voisi olla pieni maamerkki omista tekemisistä.”

 

Kyösti Kakkonen

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen aloitti kokoelmansa keräämisen vuonna 1988 jolloin Kakkonen osti keraamikko Toini Muonan kuolinpesän. Kokoelman ensimmäisistä hankinnoista alkoi suuri rakkaussuhde suomalaiseen muotoiluun. Intohimo on edesauttanut kokoelman kasvun kansainvälisestikin mittavaksi. Kyösti Kakkoselle keräily on ollut suomalaisuustyötä, kansallisen osaamismielikuvan ylläpitämistä.

”Tämä on vuosikymmenten hyvään, kansalliseen arvoon tähtäävän työn tulos.”

Katso Kyösti Kakkosen haastattelu Yle Areenasta tästä.

”Vaikka olenkin kauppias, näitä en ole koskaan myynyt” – Lue Ylen artikkeli tästä.

Aukeama Collection Kakkosen kirjasta Luonto

 

Näyttelyn kuraattori
Amanuenssi Aura Vilkuna, EMMA

Näyttelyarkkitehtuuri
Aivan Oy

Valokuvat
Ari Karttunen, EMMA