Kati Tuominen-Niittylä

Kati Tuominen-Niittylä

Kati Tuominen-Niittylä on palkittu taiteilija, joka on saanut huomattavaa tunnustusta sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on ansioitunut sekä uniikkiteosten että muotoilun tekijänä ja niiden yhdistäjänä. Muodot syntyvät ajatuksesta, pinnat ovat tunnetta. Usein taustalla on muistuma vanhoista astioista ja niiden piirtymisestä valoa vasten. Esine on veistos, veistos on esine. Esine veistoksena luonnehtii Tuominen-Niittylän ajattelua ja teoksia kautta linjan. Taitellut muodot, vadit, nokalliset esineet ja pyöreämuotoiset padat ja ruukut ovat hänelle ominaisia. Kati Tuominen-Niittylällä oli oma työpaja Helsingissä 1977–1980. Vuodesta 1980 hän on työskennellyt Arabian Taideosastolla, jonka perintöä jatkoi vuonna 2003 perustettu Arabian Taideosastoyhdistys.

Tuominen-Niittylän esineveistokset edustavat Collection Kakkosessa uudempaa, kansainvälisesti tunnustettua tekijäpolvea. Kokoelmaan sisältyy myös Japanin Minossa pääpalkinnon voittanut vati Valkoinen kuu.

Kati Tuominen-Niittylä, family

”Hienovarainen muoto saattaa lähetä toisaalta neutraalia, toisaalta kertoa vielä enemmän, jättää tilaa uusille mielikuville, jos on virittynyt vastaanottamaan myös aavistuksenomaisempia asioita.”

Kati Tuominen-Niittylä, Form Function Finland 4/1998

 

  1. Kati Tuominen-Niittylä, Pyöreäpohjainen vati sarjasta Talvi, Arabian taideosastoyhdistysPyöreäpohjainen vati sarjasta Talvi, 2010
  2. Kati Tuominen-Niittylä, Kaadin, ArabiaKaadin, 1980–90-luku
  3. Kati Tuominen-Niittylä, Pyöreäpohjainen vati, ArabiaPyöreäpohjainen vati, 2000-luku
  4. Kati Tuominen-Niittylä, Vati, ArabiaVati, 1990-luku
  5. Kati Tuominen-Niittylä, Vati sarjasta Rauta-aika, ArabiaVati sarjasta Rauta-aika, 2003
  6. Kati Tuominen-Niittylä, Pata, ArabiaPata (saavi) sarjasta Rauta-aika, 2001