Oiva Toikka oli noin viidenkymmenen vuoden ajan Nuutajärven lasitehtaan merkittävin lasitaiteilija. Aloitettuaan Nuutajärvellä vuonna 1963 hän vakiinnutti muutamassa vuodessa asemansa lasitehtaan kaupallisen tulevaisuuden kannalta keskeisenä tekijänä – yksilönä ja arvostettuna taiteellisena vaikuttajana. Toikan lasiesineet ja erityisesti taidelasi poikkesivat merkittävästi Iittala-ryhmän viileän modernista klassisesta muotoilusta. Toikasta tuli kansainvälisesti tunnettu ja hänen uskolliset ihailijansa olivat niin ikään kansainvälisiä. Hänen Lintunsa pitivät lasitehtaan toiminnassa ja kannattavana ja varmistivat paikallisten lasinpuhaltajien työllisyyden vuoteen 2014 saakka, jolloin tehdas lopetti toimintansa.
–
Oiva Toikan laaja kokoelma sisältää teoksia uran alkuvaiheilta sen loppuun. Kokoelman helmi on Lasimetsä, useasta osasta koostuva monumentaalinen teos.
”Oiva Toikan tuotanto on kuin kansalliseepos. Siinä on luontoa, kansaa, arkkitehtuuria, kuvanveistoa, maalaus-, lavastus-, ja kertomataidetta ja arkiesineitä. Vain musiikki puuttuu, mutta katsoja vaistoaa duurisoinnut. Oiva Toikan eepos säteilee innostusta, avoimuutta ja elämänmyönteisyyttä. Se on sydämen maisemaa, joka koskettaa kaikkia.”
Tuula Poutasuo, 1993