Näyttely ’Keräilijät ja kokoelmat’ tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä. Kokoelmien kautta näyttely etsii vastauksia kysymyksiin: millä tavoin muotoilua kerätään, miten keräilijöiden kokoelmat syntyvät ja miksi jostakin designesineestä tulee himoittu keräilykohde. Esillä on sekä arvokkaita designesinekokoelmia että laaja kattaus käyttöesineitä. Näyttelymateriaali koostuu pääosin modernista suomalaisesta muotoilusta.
Näyttely käsittelee keräilyä ilmiönä näyttelyyn valittujen keräilijäesimerkkien kautta. Museo toimii alustana keräilykokemuksen jakamiselle, joka usein sisältää vahvan tunnelatauksen. Keräilijöiden esineistön ja haastattelujen kautta kerromme keräilijäluonteesta ja keräilyyn liittyvistä motiiveista. Collection Kakkoselta näyttelyssä nähdään ainutlaatuinen kokoelma muun muassa Gunnel Nymanin muotoilua.
Kokoelmat ja keräilijät -näyttely tutustuttaa ensi kertaa myös suomalaissyntyisen Chaim ”Poju” Zabludowiczin ja hänen brittiläisen vaimonsa Anitan designkokoelmaan.
Kokoelmia nähdään lisäksi keräilijä Tuomas Sopaselta, lasin keräilijä Jyrki Kippolalta,laajan Oiva Toikan lasitaidekokoelman keränneeltä Pirkko Paanaselta sekä Liisa ja John Herwegin 1900-luvun alun Arabian Fennia-sarjan kokoelmia.
Näyttelyssä lähestytään myös arkikeräilyä muumiaiheen ja Arabian kannukokoelman kautta.
Yllättävimpien esineiden joukossa nähdään kolmisenkymmentä Karhu Oy:n valmistamaa juoksulenkkikenkää klassikkovohvelipohjista keräilyharvinaisuuksiin.
Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä keskustellaan avoimesti myös keräilykulttuurin varjopuolesta eli taideväärennöksistä. Näyttelyssä nostetaan esiin Rikosmuseosta lainattu väärennös Timo Sarpanevan suunnittelemasta Kajakki-lasiveistoksesta aidon Designmuseon kokoelmiin kuuluvan Sarpanevan lasiveistoksen rinnalle.
”Näyttely paljastaa, että keräilijöiden moninaisia motiiveja kartuttaa omaa kokoelmaansa. Lähtökohtina voivat olla niin esineen harvinaisuus, laatu kuin arvo. Jollekin taas mahdollisimman kattava kokoelma tietyn valmistajan tai suunnittelijan tuotantoa merkitsee eniten. Yhteistä on intohimo ja rakkaus keräilyyn sekä mielihyvä, joka syntyy, kun toivomansa esineen on saanut kokoelmiinsa”, kertoo näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna.
Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Aleksi Kuokka muotoilutoimisto AIVAN:sta. Näyttelyn graafisesta ilmeestä vastaa Kobra Agency. Näyttelyn yhteistyökumppanina on Iittala.
Designmuseo Korkeavuorenkatu 23 00130 Helsinki