Aune Siimes

Aune Siimes

Aune Siimes kuuluu keramiikkataiteilijoidemme edelläkävijöihin ohuen posliinin käsittelyssä. Hän kehitti omaperäisen, kerroksellisen posliininvalutekniikan voidakseen ilmaista itseään haluamallaan tavalla. Siimeksen munankuorenohuiden kulhojen ja maljakoiden rinnalla posliinikorut ja omalla versiollaan nerikomi- ja neriage-tekniikoista luovasti toteutetut maljat sekä uran alussa muotoillut pienoisveistokset ja usein häränverilasitteiset kivitavara- ja samottimassaesineet muodostavat tasapainoisen ja kauniin elämäntyön kokonaisuuden. Aune Siimes työskenteli Arabiassa vuosina 1932–1964, Taideosastoon hän lukeutui vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelykokoelmasta alkaen.

Siimeksen ohuet ja kerrokselliset posliiniesineet edustavat suomalaisen keramiikkataiteen taidokasta, harvinaisempaa suuntaa. Collection Kakkosessa on esineitä Siimeksen kaikilta kausilta.

Aune Siimes, family

”Porsliinin mestarina oleminen edellyttää taiteilijalta yhden vaikeimman materiaalin hallitsemista. Tuon osaamisen vieminen niin pitkälle kuin mitä Aune Siimes on tehnyt hauraissa ja hennoissa maljakoissaan, merkitsee että hänet saa luvan laskea yhdeksi maailman todella suuriksi porsliinin mestareiksi.”

Marika Hausen, Hufvudstadsbladet 12.10.1964

 

  1. Aune Siimes, Posliinimalja, ArabiaPosliinimalja, 1954
  2. Aune Siimes, Posliinimalja, ArabiaPosliinimalja, 1950-luku
  3. Aune Siimes, Maljoja ja vateja, ArabiaMaljoja ja vateja, 1937–1946
  4. Aune Siimes, 14 maljaa, Arabia14 posliinimaljaa, 1948–1950-luku