Tyra Lundgren

Tyra Lundgren

Ruotsalaisella Tyra Lundgrenilla oli useita taiteellisia hankkeita ja tehdassopimuksia Suomessa, muun muassa Riihimäen Lasin ja Arabian kanssa, joista jälkimmäisestä tuli hänen keramiikan kotinsa. Tämä johti yhteistyöhön, joka jatkui vuodesta 1924 vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyyn asti. Arabiassa Lundgren osallistui muun muassa Milanon triennaalin 1933 ja Pariisin maailmannäyttelyn 1937 kokoelmiin. Tukholman vuoden 1930 näyttelyssä Lundgren edusti Rörstrandia ja Milanon triennaalissa 1936 Ruotsia. Molemmissa osa esineistä oli tehty Arabiassa. Lundgren työskenteli Ruotsissa Lidköpingin, Rörstrandin ja Gustavsbergin posliinitehtaille. Lundgrenin keraamisia töitä löytyy myös ranskalaisen Sèvresin tuotannosta.

Tyra Lundgren on vaikuttanut keramiikkataiteeseen sekä Suomessa että Ruotsissa. Collection Kakkonen on keskittynyt erityisesti Lundgrenin Suomen tuotantoon.

”Kalat ovat olleet yksi luku elämässäni, linnut toinen. – – Kaikella lienee tarkoituksensa, myös taiteilijan elämässä: linnut – kalat, ne opettavat taiteilijalle pidättyväisen, keskittyneen muodon.”

Tyra Lundgren, Ny tidskrift för kunstindustri 1946

 

  1. Tyra Lungren, Lintu, ArabiaLintu, 1933
  2. Tyra Lungren, Pullo, ArabiaPullo, 1928
  3. Tyra Lungren, Puttohahmo ja kala, Arabia/RörstrandFiguriini, puttohahmo ja kala, 1930
  4. Tyra Lungren, Figuriini: istuva puttohahmo, ArabiaFiguriini, istuva puttohahmo, 1931
  5. Tyra Lungren, Figuriini, puttohahmo ja kurpitsa, ArabiaFiguriini, puttohahmo ja kurpitsa, 1933
  6. Tyra Lungren, Veistos, kasvoreliefi, ArabiaVeistos, kasvoreliefi, 1930-luku
  7. Tyra Lungren, Veistos, kasvoreliefi, ArabiaVeistos, kasvoreliefi, 1931