Alvar Aalto

Alvar Aalto

Alvar Aallon muotoilu, huonekalut ja valaisimet liittyvät rakennusprojekteihin. Hän suunnitteli Pariisin maailmannäyttelyä varten 1937 Karhulan lasitehtaan järjestämään kilpailuun lasiesinekokoelman, joka designnäyttelyistä ja eksklusiivisten designliikkeiden pöydiltä on vienyt kansainväliseen menestykseen ja kaikkien tavoitettavaksi. Aalto-maljakoiden epäsäännöllinen vapaa muoto poikkeaa perinteisestä lasimuotoilusta, jossa perustana on usein lasille luonteenomainen pyöreä muoto. Esineet puhallettiin aluksi Karhulan lasitehtaalla, mutta 1940-luvun lopulla tuotanto siirtyi Iittalaan. Suosituimpana mallina on pysynyt Savoy-maljakko.

Alvar Aalto on maailman yksi tunnetuimmista arkkitehdeistä. Lasimaljat ja -maljakot ovat osa Aino ja Alvar Aallon sisustusajattelua ja maailman tunnetuimpia lasiesineitä.

Alvar Aalto, family

”Aallon kansainvälinen maine muotoilijana saattaisi kuitenkin perustua jo yhdelle ainoalle esineelle, Aalto-maljakolle. Sen epäsovinnainen, vapaa muoto heijastaa niitä piirteitä, jotka ovat tunnusomaisia Aallon arkkitehtuurille.”

Timo Keinänen, 1988

 

  1. Alvar Aalto, Malja, KarhulaMalja, 1937
  2. Aino ja Alvar Aalto, Aallon kukka, IittalaAallon kukka, 1939
  3. Aalto, Malja, Karhula, IittalaMaljat, 1937
  4. Alvar Aalto, Savoy, KarhulaSavoy, 1937
  5. Aalto, Aalto-malja, Savoy, eri värejä, IittalaAalto-malja, Savoy, 1937
  6. Aalto, Vati, Karhula, IittalaVati, 1937
  7. Aalto, Maljakko, KarhulaMaljakko, 1937
  8. Aalto, Maljakko, IittalaMaljakko, 1937